BazaRRLinkowniaSzukajNasze AkcjeGaleRRiaForum

Witaj w HusaRRia FG - Portal Polskich Motocyklistów w Irlandii

Witaj Anonim!   [ Logout ]    

Menu
· Strona główna
· > HusaRRia FG <
· Artykuły
· Chat
· Downloads
· Encyclopedia
· FAQ
· Forum
· Foto GaleRRia
· Kalendarz
· Linki
· Napisz Newsa
· Nasze Akcje
· Polec nasza strone!
· Recenzje
· Szukaj
· Top Five
· _Napisz do nas
· _Twoje konto

Ankieta
czym jezdzisz?

sportowym
czoperem
nakedem/stritfajterem
turystykiem
endurakiem
dragiem
ratbajkiem
zaprzegiem
oldskulem ( do roku 90)
weteranem ( do roku 70)
inna ulepa

Wyniki
Ankiety

Głosów: 372
Komentarzy: 0

Kto jest na drutach
Aktualnie jest 16 gość(ci) i 8 użytkownik(ów) online.

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Languages
Wybierz język interfejsu:

English Polish

HusaRRia FG :: Zobacz temat - "Garaz Motor" Szczecin - zdziercy

Regulamin uzytkowania strony i forumRegulamin FAQFAQ   SzukajSzukaj  Zobacz mape pogody dla Husarzy w calej EuropiePogoda  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy+ Mapa 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Garaz Motor" Szczecin - zdziercy
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum HusaRRia FG Strona Główna -> Stajnia (mechanika, sklepy, tuning)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dziku
Hetman

Moto: cokolwiek, byle w czarny mat -aktualnie np. thunderace

PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 8:46 pm    Temat postu: "Garaz Motor" Szczecin - zdziercy Odpowiedz z cytatem

Przedstawie przygode mojego ojca i jego shadowy 750 z 87r.

Mlodszy brat pozyczyl motocykl od starego aby z narzeczona pojechac do niej do domu do Szczecina z Jeleniej Gory.
Wszystko cacy cala droge, a tu nagle 20km od Szczecina motur spuchl i stanal.
No tak wiec dlugo sie nie zastanawiali i zadzwonili do tegoz wlasnie warsztatu z tematu bo akurat mieli numer w telefonie.
Wszystko ok, kolesie przyjechali, motor zabrali, i zdiagnozowali ze poszla uszczelka pod glowica w jednym garze.
Potem powiedzieli ze w pare dni zrobia.
Brachol czekal tydzien, po czym gdy nie mogl sie dowiedziec niczego przez telefon bo nikt nie chcial z nim rozmawiac i go olewali, postanowil pojechac na miejsce.
Siedzial w Szczecinie specjalnie po to aby odebrac motura i czympredzej do domu bo ma swoje sprawy przeciez wiadomo.
No wiec dowiedzial sie na miejscu ze nic nie zostalo jeszcze zrobione wiec wsiadl w PKS i do domu.
Po 2 tygodniach lacznie zadzwonil i dowiedzial sie ze wlasciwie motor jest juz gotowy, a cena do zaplacenia to jakies 1600zl.
Potem przyszlo co do czego, po nastepnym telefonie cena wzrosla do prawie 2100zl.
Poprosili wiec o rozpiske kosztow co ile kosztowalo i co bylo dokladnie zrobione.
No i tak na rozpisce pisze ze.
Uszczelka tam 200, transport do warsztatu 150, robocizna 200, plyn do chlodnicy czynnosc zlania i napelnienia i cos tam jeszcze ze wychodzilo w sumie kolo tych 1000zl, po czym nagle czynnosc WYCIAGNIECIA SILNIKA Z RAMY ktora byla konieczna zekomo do wymiany tejze uszczelki. No i za samo to mamy znowu 1000zl.

NIKT nie zadzwonil i nie powiedzial : no diagnoza jest to i to i to i to kosztuje tyle i tyle i trzeba zrobic to tak i tak i co robimy jaka decyzja naprawiamy psujemy wyrzucamy nic nie robimy?

Dowiedziec sie czegos przez telefon tez nie szlo.

Pozatym jak na polske, no to cena 2100zl za wymiane uszczelki pod glowica no to chyba jest troszke przesada co? zeby nie powiedziec ze poprostu ZDZIERSTWO!

Nie wiem czy czynnosc wyciagania silnika byla konieczna w tym przypadku, natomiast wydaje mi sie ze jesli nawet no to to jest wlasnie procedura przy wymianie tej uszczelki i nie powinno to kosztowac extra!!
albo przynajmniej nie drugie tyle!!

uwazam ta sytuacje za absurd, kolesie popisali sie po calosci. Zero konfrontacji z klientem, nic nie zostalo uzgodnione nic nie bylo wiadomo co za ile - nawet przy transporcie nie powiedzieli ile to kosztuje.

Ogolnie przestrzegam przed tymi kolesiami, nie polecam, nie wiem nawet czy dobrze zrobili ten motocykl, tera jade do PL to obadam, ale jak moze taka prosta czynnosc wymiany uszczelki pod glowica kosztowac polowe ceny motocykla??

co wy na to?
blacksunshine
Orędownik
Crash Club

Moto: fazeRR

PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dwa zolte pokemony

Obsmarowac na PL forach motocyklowych.

Albo podjechac wieksza grupa i zapytac ile kosztuje wymiana uszczelki.

It's only funny 'til someone gets hurt...
...then it gets
HILARIOUS!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pablo69
Crash Club

PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uje muje dzikie weze ja pitole Szermierka
na pocieszenie chociaz napewno niewielkie moge tylko powiedziec ze olej filtr i klocki do mojego 270 ojro Shocked
Powrót do góry
panlistonosz
HusaRRia FG!

Moto: Yamaha XV17 WILD STAR

PostWysłany: Nie Lip 25, 2010 9:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

blacksunshine napisał:
dwa zolte pokemony

Obsmarowac na PL forach motocyklowych.

Albo podjechac wieksza grupa i zapytac ile kosztuje wymiana uszczelki.

Szkoda gadac... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Mi sie podoba ta druga opcja...gdyby sie tak pojawilo powiedzmy 10-15 kolesi na sprzetach i sie powiedzieli ze przyjechali po odbior motocykla i ile to bedzie kosztawalo.,.ciekawe ja by spiewali wtedy...2100...to chyba nawet tutaj by to taniej wyszlo... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
ChaoticBiker

Moto: 1984 Suzuki GS 1100 rat-chop

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 1:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ponieważ to ja jestem ten nieszczęsny brat Dzika co ten motorek mi się zepsuł więc troszkę poprawię jak to było.
motór zepsuł się w środę w nocy, odebrany został w czwartek rano o 8 trafił na warsztat. Koszt transportu (a było to niecałe 40km od szczecina, nie 20) to 1,5zł * 78km (bo w dwie strony policzył kolo) 156zł to cena absolutnie akceptowalna. Następnie ja im powiedziałem co jest, bo troszkę z motórami mam do czynienia no i wiedziałem co się stało. Co nie zmienia faktu, że "diagnoza" motocykla - 40zł. Też do zaakceptowania. Koszt uszczelki, zostałem powiadomiony - 220zł - norma. Robocizna przy wymianie - 400zł + koszt płynu chłodniczego - no to już troszkę drożej niż normalnie, ale jeszcze przyzwoicie (czyli suma suma sumarum za wszystko jakieś 900zł miało wyjść.) No ale tak. W czwartek do końca dnia nic nie było wiadomo. W piątek cisza. W sobotę zadzwoniłem - powiedzieli, że będą musieli wyciągnąć silnik, i robocizna będzie kosztować 1200zł (czyli +trasport+uszczelka 1600zł). Czego nie powiedzieli, to że to 1200 to trzeba doliczyć do tych 400 za wymianę uszczelki. No i pozatym tak jak się dowiedziałem od ludzi i różnych mechaników, 1200 to BARDZO WYSOKA cena za wyjęcie/ włożenie silnika. Dla porównania - ta sama opcja, czyli wyciągnięcie, ROZEBRANIE!!! na części tak że ze skrzyni wystają tylko korbowody + złożenie do kupy wszystkiego w serwisie Mauriziomoto w Miłkowie koło Jeleniej Góry kosztuje niecałe 300zł (w tym złożenie z powrotem do kupy).... bo tam robię mojego GS'a.
No ale wracamy do Hondy.
Po tym telefonie nastała cisza. Ustalone było, że ponieważ jestem przyjezdny, i usługa ma być ekspresowa, to motór ma być gotowy na poniedziałek (też mi ekspres - 4 dni robocze na wymianę jednej uszczelki...) W poniedziałek do wieczora ani słychu... no to dzwonię i co? Szanowny Pan Prezes zbył mnie jak totalnego natręta żebym nie przeszkadzał BO ROBIĄ!!!!.
We wtorek rano się wybrałem do nich, ogólnie celem zabrania stamtąd motocykla, bo usłyszałem kilka negatywnych opinii o ich kompetencjach. I co? koło godziny 12 dopiero dwóch niemrawych i nie bardzo ogarniętych mechaników zabierało się do rozbierania motocykla. Sprawiali wrażenie, jakby robili to pierwszy raz w życiu. Raz, że prosiłem o kontakt, jak będą rozbierać, dwa, że kolo powiedział mi przez telefon, że bez uszczelki nie zaczynają roboty, a tu... kolesie rozbierają motocykl, a po zapytaniu się ich dowiaduję się, że uszczelki NIE MA i NIE BĘDZIE do końca tego tygodnia. Więc spakowałem się w PKS i do Jeleniej Góry. ponieważ stopień mojego poirytowania narastał z każdym dniem totalnego braku jakiegokolwiek odzewu z warsztatu, ja do nich też nie dzwoniłem. Minął tydzień. Mijał drugi. W czwartek 8 lipca motór trafił do nich w godzinach rannych. 23 lipca tużprzed godziną 16 zadzwonili... Motocykl gotowy do odbioru, 2098zł. tydzień czasu, po 7 dniach naliczają 40zł za dzień parkowania.
I tak oto się dowiedziałem, że 1200zł to nie robocizna wymiany uszczelki z wyciągnięciem silnika wykonana złotymi kluczami, diamentową grzechotką i pozłacaniem wydechu od środka na ciepło, ale po prostu samo wyjęcie bez robienia czegokolwiek przy nim.
Poza tym poczytałem sobie na forach, i już chłopaki mają złą opinię... szkoda że tego nie wiedziałem wcześniej. A i w Szczecinie jak pogadać z ludźmi to też najczęściej o usługach Garaż Motor słyszałem - "Raz korzystałem i już nigdy więcej". Ta zasada na pewno sprawdzi się i u mnie. Bo klient jest po to żeby nie zawracał głowy tylko płacił, a sprzęt najlepiej niech wstawia sprawny, bo jakakolwiek robota przeszkadza firmie w zarabianiu pieniędzy.

A dlaczego trafiłem do Garaż Motor? Bo nie znam żadnych warsztatów w Szczecinie, a kontakt do nich był jedynym jaki miałem (od narzeczonej, z którą wtedy jechałem, akurat tylko do nich po prostu mieliśmy numer)

Jutro jadę odebrać motocykl. Zobaczymy czy dojadę na nim te 380km powrotu.

Ostatnio zmieniony przez ChaoticBiker dnia Pią Sie 06, 2010 8:57 am, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
dziku
Hetman

Moto: cokolwiek, byle w czarny mat -aktualnie np. thunderace

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cudownie. Evil or Very Mad
ChaoticBiker

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 2:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A to zaskoczenie, właśnie zadzwonił do mnie jakiś Mirosław jakiśtam przedstawił się że z Kawasaki Polska i poprosił o mail i przesłał specyfikację. Specyfikacja przyszła napisana mailem, poniżej wklejam pisownia oryginalna (brak polskich liter ale i błędy ortograficzne)

Witam załączam kosztorys naprawy oraz pismo z hondy odnośnie wymiany
uszczelek
mj
transport 39 km x2 =78 x 2zl=156
sprawdzenie motocykla 40zl
plyn chlodzacy 1,8lx29zl=52
wymiana uszczelki przednia glowica 400zl +materialy warsztatowe 30zl
uszczelki 220zl
demontarz i montarz silnika 1200zl
całkowity koszt 2089 zł
nie jest policzona wymiana uszczelki tylnego cylindra
mj

Czyli co jak 2 cylindry to koszt wymiany uszczelki cennik x2? a w rzedowej czworce jeden? czy jak? JAKIE MATERIAŁY WARSZTATOWE takie rzeczy powinny być wliczone w cenę.
Skoro uszczelki sprzedawane są tylko i wyłącznie w komplecie po 2, to robi się 1 czy 2 od razu no i ta ostatnia linijka - to w końcu zrobili i łaskawie nie policzyli czy nie zrobili i dlatego nie policzyli?
Już pominę "fachową" formę tej "wyceny".

a i koszt transportu...
policzony po 2 zł.... a na ich stronie www
http://www.garazmotor.pl/news.php

na dole
transport - 1,5zł za kilometr...

to jednak idąc tym tropem - wymiana uszczelki jedyne 400zł .... od cylindra + demontaż/montaż silnika +materiały warsztatowe + części
Powrót do góry
blacksunshine
Orędownik
Crash Club

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 3:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie plac debilom. Wez motor na przejzadzke, zeby sprawdzic, niby, czy dziala i dzida do domu heheh.

...then it gets
HILARIOUS!!!!!
Powrót do góry
ChaoticBiker

PostWysłany: Pon Lip 26, 2010 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no moja Ania mówi dokładnie to samo. Rozważę heh, ale bardziej poważnie to na razie napisałem do Hondy z zapytaniem o technologię, czas i koszt wykonania takich napraw i sobie porównam.
Powrót do góry
ChaoticBiker

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 6:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i dobrze, odebrałem motór wczoraj. Rano zadzwonił do mnie Pan z Garaż Motor. Rozmawiałem z tym konretnym Panem akurat tak dłużej po raz pierwszy (wcześniej raz zadzwonił abym mu podał e-mail kontaktowy), wiele niedomówień zostało wyjaśnionych.
Aczkolwiek skoro zawinszowali sobie 2089zł, z czego podobno już zeszli o 400 bo "normalnie" by to kosztowało 2489zł, gdyż zrobione zostały obie głowice a cena 400zł za wymianę uszczelki dotyczy jednej głowicy. Na szczęście montaż/demontaż silnika liczy się tylko raz. A też nei wiem, czy nie zostało to wymyślone na zasadzie "a powiemy mu że już zeszliśmy żeby się cieszył że już płaci mniej" (wszędzie węszę teorie spiskowe). Więc też nie wiem na ile to prawda, czy skoro uszczelki sprzedawane są w komplecie po 2 to wymieniać należy po jednej czy komplet, widocznie się nie znam. Ale ostatecznie cena zeszła do 1900zł (tak jakby odliczyli transport), co i tak w powszechnym mniemaniu mechaników z którymi rozmawiałem pozostaje kwotą zdecydowanie za wysoką za tego typu usługę.
Ale przynajmniej mam już to z głowy, co prawda z pieniędzy jesteśmy spłukani, dobrze, że mamy kartę kredytową tesco to przynajmniej żarcie można kupić.
Co do motocykla - jak dawałem do warsztatu, było w nim około 5 litrów paliwa jak nie więcej, dostałem go z niewiele ponad litrem, na stację benzynową musiałem już się dopchać - rozumiem przez to, że motocykl został bardzo dokładnie przetestowany co do jakości wykonanej usługi (chociaż przebieg na to nie wskazywał).
Do Jeleniej Góry dojechałem bez żadnych problemów, jeszcze sprawdzę czy nie ubyło płynu chłodniczego, na razie tak sobie oglądnąłem wstępnie to chyba jest pełno i ok, żeby sprawdzić dokładnie będę musiał odkręcić bak a się nie chce mi teraz bo tam takie nieciekawe dojście jest do tego zbiorniczka wyrównawczego.

Ostatnio zmieniony przez ChaoticBiker dnia Czw Lip 29, 2010 1:25 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
ChaoticBiker

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 8:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to dzisiaj rano z bratem obejrzeliśmy motór

http://rapidshare.com/files/409542355/fuszerka.zip.html

Patrzcie i oceńcie sami.

Uploaded with ImageShack.us

Powrót do góry
TrzyKrzyze

Moto: Suzuki TL1000R

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bosze! widzisz i ich ze crankshafta przez łeb nie pirdolniesh!!!
Voltazar

Moto: Yamaha MT-03

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Opad szczęki... Ja bym tą historię razem z fotami wrzucił na wykop.pl. To chyba najlepsza "tuba" do nadania rozgłosu. Jak gościom ujdzie to na sucho to mnie krew zaleje.
Powrót do góry
ChaoticBiker

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 3:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a teraz proszę Państwa najlepsze:

Koleś twierdzi, że to zalanie olejem silnika tak jak widać na zdjęciach nastąpiło nie wskutek ich wadliwej naprawy ale wskutek...
...
..
.
ZUŻYTYCH PIERŚCIENI TŁOKOWYCH

no comment
Powrót do góry
blacksunshine
Orędownik
Crash Club

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma racje. Wyraznie widac,ze to jest MIXOL, ktory sie saczy z cylindrow, co jest wynikiem, zle ustawionych gaznikow a konkretnie struktury dolotowej mieszanki powietrznej.

Bardzo dobry mechanik.

...then it gets
HILARIOUS!!!!!
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum HusaRRia FG Strona Główna -> Stajnia (mechanika, sklepy, tuning) Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: